Verleng (verlopen) modelovereenkomsten

07 juli 2022

De Belastingdienst meldt op haar site dat verlopen modelovereenkomsten zullen worden verwijderd. Opdrachtgevers die een overeenkomst willen blijven gebruiken, kunnen verlenging aanvragen.


De goedkeuring voor veel modelovereenkomsten voor het werken met een opdrachtnemer buiten loondienst is verlopen of verloopt binnenkort. Als de goedkeuring is verlopen is er geen zekerheid bij het afsluiten van zo’n overeenkomst. Opdrachtgevers die een overeenkomst willen blijven gebruiken, kunnen verlenging aanvragen.
Vanaf 2015 kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers op basis van een goedgekeurde modelovereenkomst zekerheid krijgen voor het werken buiten loondienst via een goedgekeurde modelovereenkomst. Die goedkeuringen hebben meestal een geldigheidsduur van vijf jaar. Dat betekent dat veel goedkeuringen inmiddels zijn verlopen. Deze overeenkomsten gaat de Belastingdienst verwijderen.
Op de downloadpagina van elke modelovereenkomst staat de geldigheidsdatum en de datum van verwijdering. Modelovereenkomsten waarvan de goedkeuring is verlopen worden op 1 oktober 2022 verwijderd. Voor de andere overeenkomsten geldt dat de Belastingdienst deze zes maanden na de geldigheidsdatum verwijdert. De Belastingdienst bewaart verwijderde overeenkomsten zodat er ook na verwijdering verlenging aangevraagd kan worden.
Het is mogelijk een overeenkomst opnieuw te laten beoordelen en goed te laten keuren. Dit staat vermeld op de site van de Belastingdienst:Hoe verleng ik de goedkeuring van een modelovereenkomst?

Bron: Belastingdienst 01-07-2022

Terug naar overzicht