Terugbetaald starterskrediet niet aftrekbaar

28 februari 2023

Starterskrediet

Ondernemer

Bent u arbeidsongeschikt en wilt u een bedrijf starten, dan komt u welllicht in aanmerking voor een starterskrediet. Dit kan als een commerciële bank u geen lening wil verstrekken, terwijl het UWV wel borg voor u wil staan. Over de lening betaalt u rente. Hoelang u over het terugbetalen van de lening mag doen, hangt af van de hoogte van de lening.

Geen aftrekpost

In een zaak die voorlag bij rechtbank Zeeland-West-Brabant had een man een starterskrediet van € 20.000 gekregen. Omdat hij zijn bedrijf na drie jaar weer staakte, moest hij het krediet terugbetalen. Vijf jaar later stond er nog een bedrag van ruim € 14.000 open. De man wilde dit in aftrek brengen op zijn inkomen, maar die vlieger ging niet op.

Krediet onbelast

De man voerde aan dat het krediet, toen het aan hem verstrekt was, belast was geweest en dat hij het als inkomen had aangegeven. Dit bleek echter niet uit de feiten, zodat de rechter hieraan voorbij ging.

Persoonsgebonden aftrekposten limitatief

Het terug te betalen krediet is volgens de rechtbank ook niet aan te merken als een persoonsgebonden aftrekpost. Deze aftrekposten zijn namelijk limitatief in de wet opgesomd, zoals bepaalde zorgkosten. Terug te betalen starterskredieten zijn niet vermeld en kunnen dan ook niet als zodanig worden aangemerkt. De rechtbank stelde de inspecteur dan ook in het gelijk.

Terug naar overzicht