Inschrijven UBO's: uiterlijk 27 maart 2022

28 januari 2022

De deadline voor ondernemingen om zich te registreren in het UBO register komt steeds dichterbij. Organisaties ingeschreven in het Handelsregister moeten hun uiteindelijk belanghebbenden (UBO's) uiterlijk 27 maart 2022 opgeven bij de Kamer van Koophandel.


Hoe doet u de UBO-opgave?
Bestond uw organisatie al voor 27 september 2020? Kijk dan op KVK.nl/ubo of u uw UBO's moet inschrijven. Dit is afhankelijk van de rechtsvorm. Daarna doet de tekenbevoegde van uw organisatie de UBO-opgave. Wij kunnen u hierbij helpen.

Waarom is inschrijven in het UBO-register belangrijk?
Elk EU-land heeft een UBO-register. UBO staat voor 'ultimate beneficial owner', oftewel de 'uiteindelijke belanghebbende' van de organisatie.
Organisaties die u nodig hebt zoals banken, beleggingsinstellingen en andere financiële en juridische dienstverleners, zijn wettelijk verplicht om bij een cliëntenonderzoek het UBO-register te raadplegen. Hiermee kunnen ze vaststellen en controleren met wie ze zakendoen.

Uw bank, beleggingsinstelling of andere financiële en juridische dienstverlener checkt of zijn onderzoek overeenkomt met de informatie over uw organisatie in het UBO-register. Als dat niet zo is wordt dit gemeld en onderzocht. Ook kunnen opsporingsdiensten controleren wie de uiteindelijke eigenaar is van of zeggenschap heeft in een organisatie om verdachte patronen en personen sneller te vinden.

Sancties
Aan het niet of onjuist registreren van de UBO's zijn sancties verbonden. Bureau Economische Handhaving (BEH) ontvangt van de KvK alle benodigde informatie van de organisaties waarvan de UBO's na 27 maart 2022 niet zijn geregistreerd. BEH kan handhavend optreden.
Het niet (tijdig) voldoen aan de registratieverplichting of het doorgeven van verkeerde informatie is een economisch delict. Dit kan uiteindelijk leiden tot een gevangenisstraf van maximaal zes maanden, een taakstraf of een boete van (thans) maximaal € 21.750. Daarnaast kan een onjuiste registratie aanleiding zijn voor strafrechtelijk onderzoek naar de organisatie of diens UBO's.
Meer weten over het UBO-register? Ga naar kvk.nl/ubovragen

Terug naar overzicht