Beleggen in vastgoed blijft interessant

“De rentestand is nog nooit zo laag geweest,” zegt Daniël Raamsman, directeur en fiscaal jurist bij De Kok Accountants & Adviseurs. “Dat stimuleert beleggers om kapitaal in vastgoed te investeren.” Belastingadviseur Roy Hermes: “Maar dan raak je als vastgoedeigenaar vaak verstrikt in de fiscale regelgeving. Die wordt steeds omvangrijker en complexer. Het wordt dus steeds lastiger om de juiste strategische keuzes te maken. En juist daar kunnen wij heel goed bij adviseren en helpen.”

“Wie particulier of zakelijk vastgoed bezit of in vastgoed wil beleggen,” vervolgt Raamsman, “krijgt te maken met fiscale wetgeving. Die is heel complex en wijzigt vaak, waardoor elke situatie een eigen aanpak vereist. Het is moeilijk om daar zonder goed advies een weg in te vinden. Dat advies kunnen wij als De Kok geven.” Hermes: “Wij zijn van alle actuele regels op de hoogte en kunnen in een vroegtijdig stadium adviseren. Daarvoor beschikken we uiteraard over belangrijke hulpmiddelen, zoals professionele software, maar het belangrijkste voor ons is het persoonlijke gesprek met de klant.”

Een voorbeeld: in welke box alloceren?

Beleggen in een woning of bedrijfspand blijft interessant, zegt Raamsman, “maar je moet jezelf wel goed op de hoogte laten stellen van de regels die gelden voor het alloceren. Dat wil zeggen het toewijzen aan de box met het meeste rendement. Dat is namelijk vaak lastig te bepalen, het kan zowel box 1, box 2 als box 3 zijn. Wij kunnen daar de juiste uitleg en het goede advies bij geven. Box 1 is meestal niet interessant, omdat de huurinkomsten en waardestijgingen progressief worden belast. Wat je dan moet voorkomen is dat door enkele simpele activiteiten – zoals zelf het groot onderhoud onder handen nemen – de onroerende zaak alsnog ongewenst in box 1 wordt gealloceerd.” Hermes: “Daarom kun je in deze situatie vaak groot onderhoud het beste uitbesteden om buiten box 1 te blijven. Dit is alleen een lastig onderwerp; er is een grijs gebied met veel rechtspraak. Het is daarom zeer verstandig om goed fiscaal advies in te winnen. Je wilt als belegger of aanstaande belegger immers de juiste koers varen. De Kok staat daarbij graag aan het roer.”

Overdrachtsbelasting

Ook belangrijk is de overdrachtsbelasting. Die wordt berekend over de waarde van het vastgoed en is tenminste gelijk aan de koopsom. Raamsman: “Wie dit jaar vastgoed heeft gekocht of nog gaat kopen, heeft te maken met veranderingen in de tariefstelling. In 2020 werd voor bestaand vastgoed vaak twee procent overdrachtsbelasting berekend bij een woning en zes procent bij een bedrijfspand. Maar vanaf dit jaar is de regeling anders. Ben je namelijk een koper van bestaand vastgoed en je gaat dat zelf niet voor langere tijd gebruiken als hoofdverblijf, dan betaal je acht procent overdrachtsbelasting. Die verhoging geldt ook voor vakantiewoningen en voor woningen die gekocht worden om bijvoorbeeld te gaan verhuren.” Hermes: “Het is iets anders wanneer je een woning koopt die wel voor langere tijd het hoofdverblijf wordt. Dan betaal je twee procent overdrachtsbelasting. En voor jonge kopers, tussen achttien en vijfendertig jaar, geldt eenmalig een vrijstelling van overdrachtsbelasting. Daarbij gelden wel restricties en voorwaarden, maar ook kansen, waarover wij graag meer vertellen. Dat geldt ook voor andere veranderingen die met de overdrachtsbelasting te maken hebben.”

Professioneel en toegankelijk

“En zo zijn er nog veel meer belangrijke regelingen en vragen wanneer je in vastgoed wilt beleggen en waarvoor je écht een professioneel advies nodig hebt,” zegt Raamsman. “Zo kun je het besluit te nemen om eerder een belastingvrije schenking te doen, je kunt je hypotheek versneld aflossen omdat de hypotheekrenteaftrek minder wordt, je kunt nadenken over de vraag waar je een bedrijfspand alloceert, privé of in een bv, enzovoorts.” Hermes: “Wanneer je dat soort vragen hebt over beleggingen in vastgoed, dan gaan wij hierover graag in gesprek. En natuurlijk is zo’n kennismakingsgesprek altijd vrijblijvend. Wat wij dan als eerste doen is ons, als De Kok, graag voorstellen als dé fiscale professionals, want dat zijn we.” Raamsman, tot slot: “Dan zien klanten ook dat wij op een toegankelijke en laagdrempelige manier adviseren. Daarbij hoort geen poespas, maar wel een nuchtere Twentse blik op de materie. En dat werkt, altijd…”